luggage stuffing

,

Tips Packing Untuk Bercuti


Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Flight ticket dah beli, penginapan dah book. Tick tock tick tock, masa yang ditunggu telah pun tiba. Pasti anda teruja untuk mula mengemas beg. Tak kisah la sama ada backpacking atau tidak, bagi sesetengah orang upacara packing ni la yang paling hazab (saya, contohnya)

 

Sebelum anda mulakan, perkara yang paling penting perlu diambil kira adalah destinasi. Maksudnya, apa yang anda bawa bergantung kepada tempat yang bakal anda pergi. Ambil kira faktor cuaca & bentuk muka bumi serta aktiviti yang bakal dilakukan. Selipar & sunblock jika anda ke Bali, atau kasut hiking & windbreaker jika anda bercadang untuk memanjat gunung.

Teknik menggulung

Ini adalah teknik yang kita semua dah belajar sejak zaman perkhemahan Pengakap masa sekolah dulu. Tapi bagi yang belum tahu macam mana teknik menggulung pakaian, kami share video cara menggulung pakaian. Cara ini dapat menjimatkan ruang dalam beg anda.

 

Packing cubes

Ketika ini, packing cube atau luggage organizer lah yang paling berguna. Selalunya organizer ni dijual dalam set 3 ke 5 keping yang berbeza saiz. Anda boleh asingkan organizer anda macam ni :

1 – Baju
2 – Seluar/skirt
3 – Pakaian dalam & stokin
4 – Toiletries
5 – Kasut/selipar

Baju yang dah digulung tadi, susun cantik cantik dalam packing cubes anda. Banyak ruang yang telah anda jimat dengan kaedah ini. Ini juga bermaksud anda boleh shopping! Yeay!

Packing cubes
Packing cubes

image
Akhir sekali, cubes/organizer yang telah siap itu boleh la disusun dalam beg. Macam mana nak susun? Mudah je. Rujuk gambar di bawah ni.

image image

image

Semoga tips kali ini berguna bagi anda yang bakal melancong. Selamat mencuba.

Ok jom packing!

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *