Entertainment

Thor: Ragnarok (2017) Sampah??

Thor: Ragnarok

Artikel review ini ditulis oleh Khaidir Shahri

Kalau diingatkan kembali 5 tahun lepas, babak yang sangat memorable dari film The Avengers adalah babak ”Hulk punches Thor”. Rasanya tipu kalau sesiapa diantara kita tiada yang tergelak besar semasa babak tersebut berlaku? dan dah tentu kita inginkan lagi babak2 seperti itukan?

Dalam kebanyakkan film Avengers watak Thor & Hulk banyak diketengahkan sebagai watak lucu. Tetapi lain pula dengan film stand alone mereka. Hulk dihasilkan kelihatan dark & dramatic serta diolah lebih mengenai dilema emosi Bruce Banner menghadapi kemunculan Hulk dalam dirinya.

Manakala Thor lebih kepada kisah dramatic hubungan keluarga serta takhtanya. Rasanya kita dah puas disumbat dengan plot serius dari mereka, yang tak habis2 mengenai Bruce melarikan diri, serta Thor yang tak habis2 mengenai isu takhtanya. Jadi bagi aku,point utama film ini yang hampir mengunakan 80% komedi berbanding 20% serius adalah tindakan sangat berani oleh Kevin Feige & Taika Waititi. KENAPA?

1. COLORFUL

Jarang director yang berani menghasilkan filem full CGI berkonsepkan colorful. Kerana CGI yang kelihatan sangat real selalunya diselindungi oleh teknik pencahayaan malap serta pengunaan background color yang tidak terlalu cerah.

Lain pula dengan filem ini, hampir 70% ianya berunsurkan color cerah yang melampau. Seperti menonton sesebuah film animasi. Jadi tak heran lah filem ini tak mencapai tahap CGI yang hebat. Kerana penghasilan CGI yang lebih detail berkonsepkan colorful mungkin memerlukan masa yang lama serta budget yang besar.

2. PLOT

Mungkin misi Kevin Feige dalam penghasilan film2 MCU lebih kepada plot yang lebih ringan, ianya juga berlaku pada Spiderman Homecoming. Ramai tidak menyangka gaya film tersebut hampir 80% jauh dari konsep asal film2 spiderman sebelumnya.

Begitu juga pemilihan Kevin untuk Thor & Hulk ini, adakah kita masih mahu disumbatkan dengan plot DRAMATIC dua watak ini sepanjang film? Apa salahnya kali ini kita disumbatkan dengan plot ringan yang sangat fun antara Thor & Hulk, yang 5tahun lepas ramai terhibur dengan gelagat mereka?

BIG CLAP pada Taika Waititi yang berjaya mengolah hubungan mereka berdua sangat2 menghiburkan untuk para penonton. Sekali lagi.. SANGAT MENGHIBURKAN! 

3. KESIMPULAN

Kalau filem ini ditonton dengan keinginan serta perbandingan yang sama seperti filem Thor sebelum ini, ianya akan menyebabkan pelbagai aspek kelemahan akan muncul. Dari segi CGI,PLOT,PEMBINAAN WATAK & pelbagai lagi, sehingga ianya kelihatan seperti SPOOF FILM.

Tetapi sekiranya ianya ditonton untuk melihat satu filem baru yang menghiburkan, gaya baru, mood baru..
Filem ini adalah satu filem hebat yang berani dihasilkan oleh producer & pengarah film ini.

Personal Rate : 7.5/10
Rotten : 95/100%

p/s : pasal tajuk SAMPAH kat atas tu sebenarnya saja aku letak.. haha sebab plot filem inikan terjadi di PLANET SAMPAH aka SAKAAR.. tak salah kan letak benda tu? haha jangan kecam.. 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Thor: Ragnarok
Author Rating
41star1star1star1stargray
10 Comments

10 Comments

  1. Rawlins GLAM

    November 3, 2017 at 8:28 am

    Seriously, memang tergelak non stop masa menonton tempoh hari. Dah la duduk kat D Box – memang terasa setiap gerakan dan aksi tu. BEST!

  2. Linda

    November 3, 2017 at 10:50 am

    semua orang yang dah tonton kata nya cerita ni best !

  3. henrytan

    November 3, 2017 at 11:00 am

    i rasa this time punya more funny scenes. dulu punya more serious and more action.

    YourFinanceDoctor

  4. Jane

    November 3, 2017 at 12:26 pm

    This movie looks interesting. I’m sure my children will love to watch it too.

  5. CCL

    November 3, 2017 at 2:09 pm

    Macam menarik aje movie ni CCL belum tengok lagi thor . Haii kena cari masa ni

  6. seri wangi

    November 3, 2017 at 4:16 pm

    Tentu movie ni best dan byk aksi-aksi menarik

  7. Hanny Abdullah

    November 3, 2017 at 11:10 pm

    Anak sis sure suka tgok cite ni, mak dia akan jadi mangsa peneman je lah, sis kurang sikit cite2 cam gini

  8. Jiashinlee

    November 3, 2017 at 11:47 pm

    Watched it yesterday and it was awesome, so much laughter this round, I do wish there was more fighting scene, rasa x ckp.

  9. Mahamahu

    November 4, 2017 at 12:36 am

    Tak baik sapa cakap cite ni sampah bagi saya sangat seronok tonton filem ni memang best gila ketawa terbahak-bahak dan satu cerita yang menarik. Gelak satu panggung tengok tapi ada kesan yang bagus.

  10. Qisstiera

    November 6, 2017 at 6:53 am

    Qiss belum sempat tengok cerita ni lagi. Nanti nak pi tengok sebab minat thor tu. Ulasan tu membuatkan orang nak pergi tengok ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

To Top