Entertainment

Mission Impossible Fallout – Bila Jackie Chan Lahir Semua?

Artikel review ini ditulis oleh Khaidir Shahri

Setelah hampir 21 tahun trilogy film ini dihasilkan. Akhirnya film ini berjaya membuktikan ianya sebuah film yang selayak-layaknya dikategori “MISSION IMPOSSIBLE” Kenapa? so aku nak kongsi sikit pendapat aku

STORYLINE/PLOT

image from IMDb

  • Secara jujur bagi aku, storyline film ini sangat cliché dengan isu agent berpaling tadah,pembunuh upahan,misi letupan, visi keamanan dunia dan cinta.
  • Ketepikan angan2 kita mahukan villian yang sangat hebat seperti Joker TDK.Film ini tidak dihasilkan untuk itu, tapi apa yang unik serta cukup genius bagi aku adalah olahan plot berkaitan cara Ethan Hunt menyelesaikan misi2nya.
  • Lebih mengujakan trick yang dilakukan Hunt untuk jam pertama dan twist yg cukup genius untuk jam yang kedua.
    kedua2 olahan plot nie, sumpah!! cukup genius bagi aku! Luar akal!! tak perasan bila masa dia tukar hahah!!

MUSIC SCORE

  • Kali terakhir music score trilogy film MI6 yang cukup hebat bagi aku ialah hasil dari Hans Zimmer arahan John Woo. Tapi scoring film kali ini bagi aku betul2 mengatasi score Hans yang terdahulu.
  • Pemilihan music nyaring didalam turnel tu betul2 menaikkan mood tanda tanya, serta ketika scene Hunt berlari diatas Rooftop! Betul2 membawa impak nostalgia lagu original MI6 tv series satu ketika dahulu.. haha! Superb!!

VILLIAN

image from IMDb

  • Apa yang boleh aku komen untuk part ini hanya satu, MENGHIBURKAN!! nak tau kenapa? tengok sendiri hahaha!!

ACTION/SCENERY

image from IMDb

  • ok, ini antara topic paling mengujakan aku untuk dikongsikan pada semua. Rasanya semua dah sedia maklum setiap inci action scene film ini telah dilakukan sendiri oleh Tom Cruise, tanpa sebarang double stunt man.
  • Perkara tersebut menjadikan action scene film ini menjadi sangat CLEAN & begitu CLEAR untuk ditonton.
    1. Kita boleh lihat dengan lebih clear dan seDETAILnya aksi SOLID Tom membawa superbike merintangi berpuluh2 kereta secara bertentangan dan juga car scene.
    2. Kita dapat lihat wide shot fight yang begitu clear tanpa ada sebarang camera trick, lebih mengujakan adalah choreography yang cukup BRUTAL & PADU ketika scene didalam toilet. Sumpah Solid gila!! No double stunt!
  • Apa yang lebih memukau pandangan mata aku SCENERY untuk setiap action scenenya.
    Best scenery bagi aku ketika Wide shot Ethan Hunt berdiri melihat helicopter berlalu pergi, serta scene Ethan membawa heli & tergantung dibawah heli! superb!! sangat CLEAR tanpa CGI!! itu the best action scene bagi! puas tonton! 🙂

KESIMPULAN YANG GILA

image from IMDb

  • Bila sebelum ini kau tak pernah ambil tahu pun pasal film ini, dan semasa menonton kau rasa pelik dengan visual yang sangat CLEAN? ada CGI atau tidak? ada DOUBLE STUNT atau tidak? kemudian kau baru tahu semua itu dilakukan tanpa CGI & STUNT? MINDBLOWINGGGG!
  • Apa yang aku rasa seluruh team film FALLOUT ini telah menghasilkam sebuah film yang sememangnya “MISSION IMPOSSIBLE”. kenapa? kerana mereka berjaya planning dengan cukup detail & sangat kemas bila mampu membiarkan Tom membawa motor dengan sendiri? tergantung dari heli, lompat dari building, buat terjunan halo dari plane
    dan paling GILA membiarkan Tom membawa heli dengan sendiri?? GILAKAN?? haha!
  • SALUTE pada Tom & Team film nie!! korang sumpah superb!!! ini salah satu best Action film yang cukup SOLID pernah aku tonton tanpa pengunaan CGI yang berlebihan! film ini betul mengimbau kembali era film2 Jakie Chan satu ketika dulu.. superb!!!!!! rasa nak nangis bila ada yang masih mahu hasilkan film seperti ini.. dan ketepikan CGI..
    SALUTE lagi sekali!!!

maaf merepek panjang! haha! memang wajib tonton!!! sebab ini adalah best Action film abad ini bagi aku! heehe!
selamat menonton!! 😄✌

nak lagi teruja try layan BTS nie.. hahaha

Personal Rate : 9.8/10
Rotten : 98/100%

p/s : rating aku kurang 2 pun sebab 15minit time bomb tu macam lama sangat hahahahah!

Summary
Review Date
Reviewed Item
Mission Impossible - Fallout
Author Rating
41star1star1star1stargray
Click to comment

Tinggalkan Jawapan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top