Hasil perkongsian Khaidir Shahri

Untuk Fahami All Timeline X-men Trilogy.

Pandangan aku sebagai peminat film X-men(bukan komikfan hehe) mengenai timeline film2nya.. perbetulkan sekiranya silap ya.. 2000 – 2006 FOX telah menghasilkan dua filmnya iaitu X-men 1 & 2.. kemudiannya disusuli dengan X-men The Last Stand yang dikatakan sebuah film akhir X-men Trilogy..

Pada 2009 Fox cuba untuk curi perhatian peminat dengan menghasilkan pula X-men Origin Wolverine.. 2011 bermulalah spin off film2 x-men apabila mereka menghasilkan prequel X-men First Class.. masa nie, mati2 aku ingatkan xmen 1st class nie tiada kaitan langsung dengan mana2 film x-men yang lain..

how-fox-s-x-men-fantastic-4-could-join-the-marvel-cinematic-universe-329329

So Fox mula hired kembali Bryan singer dengan menghasilkan X-Men: Days of Future Past.. masa nie, aku betul2 rasa writer Future Past nie sangat hebat kerana berjaya kaitkan kesemua film2 X-men yang lain.. kerana ideanya menunjukkan Wolverine perlu perbetulkan kembali timeline (X-Men 1,2 & 3) dengan pergi ke zaman muda mereka, supaya tidak berlakunya peperangan antara manusia & Mutans seperti :

X-men The Last stand :
– kematian Prof X,Jean & Cyclops..hasil peperangan tersebut, manusia & mutans sepakat untuk berbaik sesama mereka.. tetapi kisahnya diteruskan lagi dengan sambungan :

X-Men: Days of Future Past
– Prof X Hidup kembali dan bergabung bersama Magneto untuk bersemuka dengan #Sentinels yang dicipta oleh #BolivarTrask..kekalahan teruk berlaku, dan Prof X deside untuk meminta wolverine kembali ke zaman muda mereka supaya menghalang dua PEPERANGAN MEGA ini dari berlaku.. so ending film ini, menunjukkan Wolverine terbangun dalam dua timeline yang berbeza :

  1. Logan tersedar di dalam rumah agam dan melihat semua orang masih hidup, seperti Jean & Cyclops.. so berakhir lah timeline untuk film X-men 1,2 & 3.. happy ever after.. hehehe
  2. Logan tersedar diatas bot bersama #WilliamStryker (mistique atau will? kena tunggu sequel wolverine 2017..) dan will membawa logan ketempat penyelidikannya serta mengubah logan menjadi manusia besi..

so? ini lah spin off untuk sambungan film X-Men: Apocalypse.. genius kan dieorang nie buat plot twist huhu..nak tau Prof X hidup macam mana? tonton balik credit end X-men The Last stand hehehe

Point besarnya, if selepas nie ada mutans yang pernah ada dalam timeline (1,2 & 3) berada dalam timeline baru film xmen new era nie.. jangan lah pelik.. kerana mereka dah tak wujud lagi untuk timeline lepas..

p/s : hurmm.. aku rasa FOX sangat genius kerana berjaya kaitkan keseluruhan film Xmen ini, so film X-men yang baru nie semua,start dari 1st class, Future past & X-men Apo, adalah timeline baru untuk film2 x-men new Era.. smile emoticon sebab x-men 1,2 dan 3 dah mempunyai ending happy ever after.. huhu superb giler kan!! if ada silap perbetulkan ya.. hehehehe peacee!!!